Gastronomia

Una de les característiques importants de la gastronomia calijona és el lligam amb les festes tradicionals. Així, pel que fa a dolços, trobem: el rotllo de Sant Blai, les coquetes de Sant Antoni, les farinoses i les mones de Pasqua, la prima de Santa Caterina i de Sant Nicolau, el massapà i el torró de fira el Socors..., als quals cal afegir els pastissets amb ànima de carabassa o de moniato, les primetes, les magdalenes, el prim amb figues i els braços de gitano. Més modernament, però, els forns i pastisseries que hi ha al poble s’han especialitzat en una ampla varietat de dolços que fa que la pastisseria calijona tinga una molt bona acceptació entre la gent de la comarca.


A banda d'aquests pastissos, que abans es feien a casa, també hi podem trobar plats d’elaboració tradicional i comuns sovint amb la resta del Maestrat, com són ara: olla (barrejada, de cigrons, de fesols amb cardets...), guixassos, caldo de rata, sopes escaldades, empedrat, arròs amb pilotes, faves ofegades, suquet de caragols... i un extens receptari de cuina que té com a base la diversitat de productes que es cultiven al camp.


La caça, sobretot de conills, llebres i aus (tords, merles, gafarrons, pinsans, caderneres...) també forma part inseparable de la gastronomia calijona, amb els quals es cuinen plats exquisits acompanyats amb allioli, amb una picadeta d’all i julivert o amb un sofregit de tomata i ceba.


A més a més, també trobem bona cosa de menjars que habitualment es prenen per esmorzar, berenar o bé entre hores, com ara: pa amb tomata i pernil o cansalada, cócs (de tomata i pimentó, de moniato, ràpid o benicarlando...), coques (de sal i oli, seques, de viatge...), rotllos d'aiguardent i de matafaluga, crespells, carquinyols...


El vi del Maestrat i les seues varietats, els xarops i licors de fruites (de mangranes i codonys, principalment) són les begudes que no hi mancaven a la bona taula o com a acompanyants del dolcet. I això és així perquè avui ja no hi ha vinyes al terme i s’ha perdut el costum d’elaborar licors i, per tant, els que es consumeixen són de fora vila.

La cuina calijona, tot plegat, presenta per si mateixa un ventall de menges arrelades al seu propi entorn, les quals es troben plenament integrades dins la cuina de la mediterrània.

Text d'Aureli Querol i Anglès

Olleta calijona
Olleta calijona
Olleta calijona
Dolços tradicionals
Dulces tradicionales de Càlig
Farinosas tradicionales de Càlig
Farinoses

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Càlig, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça Nova, 1, Ajuntament de Càlig, 12589, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).