Espais d'interès natural

En aquest apartat hem de destacar les zones més altes del terme, que són la muntanya de la Tossa i les roques d’en Xiller, i zones importants com l'avenc d'Epifanio i el barranc d'Aiguaoliva conegudes per tots els calijons i calijones.

  • Muntanya de la Tossa

Es troba entre els termes de Càlig i Benicarló. És una muntanya d'origen cretaci i suposa l'última formació muntanyenca de la serra de les Talaies. En el seu cim es troben les restes d'un assentament íber. Des del seu cim (169 metres) es pot veure molt bé tota la plana i tots els pobles dels voltants, les illes Columbretes, el Montsià, el Delta de l'Ebre i tot el massís dels Ports. En la part posterior de la Tossa i dins del terme de Càlig, hi ha un avenc amb una profunditat de 19 metres i un recorregut de 23 metres.

  • Roques d’en Xiller

Situades dins de la Rambla de Cervera, a un quilòmetre del poble riu amunt. Són les roques que cobreixen el llit del riu que per l'acció d'erosió l'aigua quan baixa, s'han format uns talls considerables. És una zona de cascades quan baixa aigua i les roques han adquirit unes formes ben curioses i ofereixen un bonic paisatge pròxim al poble.

  • Avenc d'Epifanio

Situat al nord de la població, a l'esquerra de la rambla de Cervera. Es pot accedir pel camí del Pou Canet, fins a arribar a un roure en la part esquerra del barranc de la rambla, l'avenc està a pocs metres del roure.


És l'avenc més important del terme catalogat fins al moment. Té una boca d'un metre que dóna lloc a una obertura acampanada de 19 metres, i finalitza en una sala d'11 x 5,5 metres que dóna a dues galeries laterals.


Altres avencs del terme són  el de la Rambla, pocs metres més a baix que el d'Epifanio i a la dreta de la rambla, el de la Tossa, situat darrere de la muntanya i l'avenc del coll de les Forques, que està situat en la vora del camí del pou de Canet.

  • Barranc d'Aiguaoliva

Situat al nord-est del terme, limitant amb el terme de Vinaròs i Benicarló. Es tracta possiblement del lloc més desconegut i, al mateix temps, més valuós del terme.


És un tram de barranc amb un alt valor botànic i paisatgístic, on hi ha grans roures (quercus faginea i quercus cerrioides). Aquesta zona el barranc s'encaixa amb el paisatge i forma un tram profund, estret i ombrós amb espècies botàniques de clima fresc i esciófiles. Aquest tram està declarat micro-reserva de flora des de l'any 2003. Les espècies majoritàries que trobem són: els anomenats roure valencià i roure pubescente i les margarides (Bellis sylvestris, Centaurea linifolia i Cheilorophus intybaceus). Altres espècies també importants són: les violes (viola hirta i viola odorata), el bruc blanc (Erica arborea), es tracta d'una espècie molt poc comuna en la comarca, i és l'única localitat on s'ha trobat-; el durillo (Viburnum Tinus), l'arboç (Arbutus Unedo), el rusco (Ruscus acuelatus), la germandrina (Teucrium botrys), la pistoloquia (Aristolochia paucinervis), etc…

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Càlig, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça Nova, 1, Ajuntament de Càlig, 12589, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).