Àrea d'Oliveres Mil·lenàries

Més de mil anys de tradició.


Museus i Àrees d'Oliveres Mil·lenàries del Territori Sénia


El Territori Sénia està format per 27 municipis, 15 valencians, 9 catalans i 3 aragonesos, situats en el punt d'unió de les 3 províncies, que tenen en comú: geografia, història, llengua i cultura. La Mancomunitat Taula del Sénia i l'Associació Territori Sénia han fet i mantenen un inventari de les oliveras de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl. L'any 2016 superen les 4.900, convertint aquesta zona en la major concentració del món. Quasi totes elles són de la varietat “Farga”, arbres grans i de llarga vida. El seu oli, autèntic or líquid que va enamorar als romans, és produït sota la marca de Garantia “Olie Farga Mil·lenària”.


La presència d'aquest patrimoni cultural i natural defineix el paisatge, un mosaic d'arbres i pedra seca, conegut com “el mar de oliveras”.


A partir d'açò, treballant junts el sector privat (propietaris i molins d'oli) i el sector públic (mancomunitat, ajuntaments i altres administracions), s'han realitzat diversos projectes que han servit per a posar en valor aquestes oliveres i els seus olis (certificats d'origen i qualitat màxima) i per a millorar els altres olis de varietats tradicionals (monovarietats o en coupage). També s'han establit sinergies amb la restauració i el turisme…


Més informació Museus i Àrees Oliveres Mil·lenàries:


http://www.tauladelsenia.org/niv2.php?id=165


Àrea d'Oliveras Mil·lenàries de Càlig


En el terme municipal de Càlig podem trobar fins a un total de 53 oliveres monumentals, encara que hi ha una gran concentració d'aquestes als voltants de l'ermita del Socors, on conviuen amb altres arbres centenaris: lledoners, oms, algarrobos,…


En el camí que va fins a l'ermita del Socors, just enfront del cementeri municipal trobem una finca prinvada, en la qual hi ha diversos exemplars de oliveras mil·lenàries. Són visitables i dos d'elles, les més monumentals, es troben senyalitzades mitjançant uns panells informatius finançats per la Mancomunitat Taula del Sénia i l'Ajuntament de Càlig. Es tracta de oliveras “Farga/Morruda”, de les quals una supera els 6 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl.

 

Ubicación del Área de Oliveras Milenarias de Càlig

Olivera Milenaria
Paneles informativos oliveras milenarias
Olivera milenaria

Vols comentar-nos alguna cosa?
Util

T'ha semblat útil aquesta informació?

CAPTCHA Aquesta pregunta és per a comprovar si vostè és un visitant humà i prevenir enviaments de spam automatitzat.

Les dades per Vosté facilite seran tractats per Ajuntament de Càlig, en qualitat de Responsable de Tractament, amb la finalitat de gestionar les queixes, suggeriments i agraïments.

La base de legitimació del tractament de les seues dades es troba en el consentiment manifestat per Vosté mitjançant l'enviament del present formulari, d'acord amb l'article 6.1.a) del Reglament General de Protecció de Dades.

Les dades es conservaran durant el temps necessari per a complir amb la finalitat per a la qual es van recaptar i per a determinar les possibles responsabilitats que es pogueren derivar d'aquesta finalitat i del tractament de les dades. Serà aplicable el que es disposa en la normativa d'arxius i documentació. En qualsevol cas, les dades podran ser conservats, en el seu cas, amb finalitats d'arxiu d'interés públic, fins d'investigació científica i històrica o fins estadístics.

Les dades no seran cedits a tercers, llevat que siguen comunicats a les entitats públiques o privades, a les quals siga necessari o obligatori cedir aquests per a poder gestionar la seua sol·licitud, així com en els supòsits previstos, segons Llei.

Vosté podrà exercitar els drets d'Accés, Rectificació, Supressió, Limitació o, en el seu cas, Oposició. A aquest efecte, haurà de presentar un escrit en el Registre d'Entrada de l'Ajuntament/Mancomunitat: Plaça Nova, 1, Ajuntament de Càlig, 12589, privíncia de Castelló, o, en el seu cas, al nostre Delegat de Protecció de Dades dpd@dipcas.es

En l'escrit haurà d'especificar quin d'aquests drets sol·licita siga satisfet i, al seu torn, haurà de mostrar o, en cas d'enviament postal, acompanyar document identificatiu equivalent. En cas que actuara mitjançant representant, legal o voluntari, haurà d'aportar també document que acredite la representació i document identificatiu d'aquest.

Així mateix, en cas de considerar vulnerat el seu dret a la protecció de dades personals, podrà interposar una reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).