Ajuntament de Càlig

Dimarts, 14 Agost, 2012 - 09:15
La gastronomia tradicional de Càlig

Una de les característiques importants de la gastronomia calijona és el lligam amb les festes tradicionals. Així, pel que fa a dolços, trobem: el rotllo de Sant Blai, les coquetes de Sant Antoni, les farinoses i les mones de Pasqua, la prima de Santa Caterina i de Sant Nicolau, el massapà i el torró de fira el Socors..., als quals cal afegir els pastissets amb ànima de carabassa o de moniato, les primetes, les magdalenes, el prim amb figues i els braços de gitano. Més modernament, però, els forns i pastisseries que hi ha al poble s’han especialitzat en una ampla varietat de dolços que fa que la pastisseria calijona tinga una molt bona acceptació entre la gent de la comarca.
A banda d'aquests pastissos, que abans es feien a casa, també hi podem trobar plats d’elaboració tradicional i comuns sovint amb la resta del Maestrat, com són ara: olla (barrejada, de cigrons, de fesols amb cardets...), guixassos, caldo de rata, sopes escaldades, empedrat, arròs amb pilotes, faves ofegades, suquet de caragols... i un extens receptari de cuina que té com a base la diversitat de productes que es cultiven al camp.
La caça, sobretot de conills, llebres i aus (tords, merles, gafarrons, pinsans, caderneres...) també forma part inseparable de la gastronomia calijona, amb els quals es cuinen plats exquisits acompanyats amb allioli, amb una picadeta d’all i julivert o amb un sofregit de tomata i ceba.
A més a més, també trobem bona cosa de menjars que habitualment es prenen per esmorzar, berenar o bé entre hores, com ara: pa amb tomata i pernil o cansalada, cócs (de tomata i pimentó, de moniato, ràpid o benicarlando...), coques (de sal i oli, seques, de viatge...), rotllos d'aiguardent i de matafaluga, crespells, carquinyols...
El vi del Maestrat i les seues varietats, els xarops i licors de fruites (de mangranes i codonys, principalment) són les begudes que no hi mancaven a la bona taula o com a acompanyants del dolcet. I això és així perquè avui ja no hi ha vinyes al terme i s’ha perdut el costum d’elaborar licors i, per tant, els que es consumeixen són de fora vila.
La cuina calijona, tot plegat, presenta per si mateixa un ventall de menges arrelades al seu propi entorn, les quals es troben plenament integrades dins la cuina de la mediterrània.

Aureli Querol

ACTIVITATS

D D D D D D D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

SEGUEIX-NOS A:

ENLLAÇOS

Formulari de cerca

Site developed with Drupal